Home in Abastos

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

The goal was to refurbish a home in the Abastos district of Valencia. An area full of architectural treasures embodied in Modernist homes, high ceilings, decorative mouldings and endless colourful mosaics shaped with cement tiles.

From the outset, the idea of the project was to return the home to its original essence. For this reason, our design sought to remove all out-of-place architectural elements added during subsequent refurbishments. Elements that disfigured the appearance of this construction style so representative of late 19th-early 20th century Valencia.

We aimed to highlight the original floor and moulding, opting for precision architecture using few new material resources. The sustainability strategy focused on refurbishing spaces and reusing materials.

The layout was mostly maintained. This led us to leave the new electricity and plumbing installations in view as the original partition walls, made of solid brick, meant we couldn’t cut chases in them. Therefore, the layout was kept as discreet and elegant as possible so it was pleasant to the eye and less invasive.

Only the walls from the two rooms at the entry to the home were removed, thus opening the living room up onto the entrance hall. The three cement tile rugs were combined with a soft tone in line with the colour already present.

The bathroom walls were in very poor condition so we proposed resurfacing them up to the original height, following on with the idea of maintaining the essence. We used tadelakt, a continuous plaster following an age-old technique from Morocco using materials that are natural and organic, and therefore sustainable, lending the bathroom a cosy, healthy ambience.

Photography: Germán Cabo