Vivenda a Ruzafa

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

La vivenda reformada està situada en el cèntric barri de Russafa, València. El barri de Russafa és conegut per l’estil modernista dels seus edificis i l’urbanisme d’eixample. Les seues vivendes, construïdes amb les premisses que caracteritzaven a l’arquitectura de principis del s.XX, solen comptar amb sostres alts, grans obertures i paviments acolorits.

Tinguérem la sort de què la parella propietària de l’immoble tenia especial interés a mostrar part de l’arquitectura original de la casa, la qual al llarg dels anys havia estat desdibuixada després de successives reformes. Així que estàvem davant un projecte on una de les claus era tractar de manera minuciosa part dels elements arquitectònics que es trobaven en ella: paviments hidràulics, finestres i portes originals i sostres alts, implementant a més així una de les mesures bàsiques de l’arquitectura sostenible, la reutilització de materials.

No obstant això, l’immoble era allargat i excessivament compartimentat, per la qual cosa als seus espais interiors no arribava pràcticament llum natural. Hi havia per tant que trobar una solució en la distribució, que permetera introduir la llum de manera generosa en tots els seus espais.

Decidim passar doncs els espais de descans a la part posterior de la casa, la qual bolca sobre un grandíssim pati d’illa lliure de la bullícia del carrer. I traslladem l’espai de saló i cuina a la part davantera de l’habitatge, lloc més apropiat per a una vida diürna, relacionant-lo així amb l’entrada a la casa i amb els balcons situats sobre la façana que bolca al carrer. En l’espai situat entre la zona diürna i la nocturna, ubicarem els banys i les instal·lacions, els quals ens ajudaran a separar les dues zones.

Aquesta nova disposició de les estades ens permet orientar l’espai diürn cap al sud-oest, una orientació molt més adequada per a aquesta funció. D’aquesta manera permetem que els raigs de sol, en els mesos més hivernals, inunden el saló i arriben quasi fins a la cuina. I sense oblidar-nos de la ventilació, emmarquem el corredor entre una de les finestres davanteres i una altra de les posteriors, propiciant la ventilació creuada, buscant d’aquesta manera un disseny arquitectònic apropiat per a un bon confort tèrmic.

L’elecció de colors suaus en la materialitat del projecte, com les tonalitats que trobem en els paraments de caravista o la fusta, busquen emfatitzar i revaloritzar el sòl com a protagonista. Fent petites reparacions en el paviment amb un microciment que passa, per la seua tonalitat, fàcilment desapercebut.

Fotografia: Germán Cabo