Vivenda a Abastos

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Es tractava de realitzar una reforma d’un habitatge en el barri d’Abastos, València. Un barri ple de joies arquitectòniques en forma de vivendes modernistes, sostres alts, motllures decoratives i una infinitat de mosaics amb paviments hidràulics de colors.

La idea del projecte era des d’un inici tornar a l’essència original de la casa. Motiu pel qual el nostre disseny busca eliminar tots els elements arquitectònics impropis apareguts en les successives reformes de la casa. Elements que desfiguraven la lectura d’aquest estil constructiu tan representatiu de la ciutat de València de finals del segle XIX i principis del s.XX.

Es tractava de tornar a posar en valor el sòl original de la vivenda i les seues motllures. Pel que es va apostar per una arquitectura de cirurgia que utilitzara pocs recursos materials nous. Focalitzant-nos en el concepte de rehabilitació d’espais i reutilització de materials com a part de l’estratègia de sostenibilitat.

La distribució, en la seva majoria, es va mantenir. Això ens va portar a deixar vista les noves instal·lacions, ja que els barandats no permetien l’obertura de regates, per estar formats de rajoles massissos. Davant aquesta situació es va intentar traçar de la manera més discreta i elegantment possible, de manera que resultara agradable i poc invasiu.

Tan sols es decideixen eliminar els barandats que formen les dues habitacions de l’entrada de la casa, obrint d’aquesta manera l’espai del saló al vestíbul. Unint les tres estores hidràuliques amb una tonalitat suau d’acord amb el color ja present.

Les parets del bany les trobem en molt mal estat. Per la qual cosa es planteja revestir-les de nou fins a l’altura del recobriment original, seguint amb la idea de mantenir la seua essència. Per a això utilitzarem tadelakt, un revestiment continu aconseguit a través d’una tècnica mil·lenària provinent del Marroc. Esta técnica utilitza per a la seva aplicació materials naturals i orgànics, i per tant sostenibles, que confereixen al bany un ambient agradable i saludable.

Fotografia: Germán Cabo